Is het maken van een WordPress website moeilijk?

Is het maken van een WordPress website moeilijk feature image 01

Samenvatting Artikel

Het maken van een WordPress website is niet moeilijk. In principe kan iedereen dit, afhankelijk van de wensen, zelf doen. In dit artikel lees je meer over wat WordPress is, wat je ermee kunt en de vaardigheden die je moet hebben om een website op te zetten met dit framework.

Wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee iedereen zonder echte kennis van programmeren een website of webshop kan opzetten. Het is redelijk makkelijk te leren en oorspronkelijk bedacht om blog websites mee te maken. Wereldwijd is WordPress het meest gebruikte framework voor zowel websites als webshops. Dit komt doordat het zo makkelijk is te gebruiken, en een open source programma is. Dit houdt in dat iedereen de WordPress code mag bewerken en doorsturen.

Wat kan je met WordPress?

WordPress heeft veel mogelijkheden. De reden hiervoor is dat zoveel mensen het gebruiken en de dingen die ze maken delen met de rest van de wereld. Het voordeel van WordPress is dat alle problemen die je tegen zou kunnen komen zijn al door iemand anders opgelost. Daarnaast zijn er ontwerpen beschikbaar voor bijna elke sector en elk bedrijf, van taxi tot tandarts.

Dit moet je weten voordat je begint

Voordat je kunt beginnen met het inrichten van je WordPress website moet je eerst een domein en hosting hebben. Het domein is de verwijzing naar je website, dus bijvoorbeeld webmaak.nl. De hosting is waar je website wordt opgeslagen. Tegenwoordig bieden verschillende partijen een betaalbaar WordPress hostingpakket aan waarbij alles al voor je is geïnstalleerd en je dus meteen kunt beginnen. 

Mocht je bij een partij zitten die dit niet aanbiedt, zul je zelf een kale versie moeten downloaden, installeren en deze moeten verbinden met je database. Hoe je dat doet lees je in ons artikel “Hoe kun je een WordPress website opzetten?”.

Om een eigen WordPress website op te maken hoef je dus geen voorkennis te hebben van programmeren. Wel moet je zorgen dat je WordPress website veilig is. Door een thema te installeren kun je gemakkelijk content uploaden en de website vullen. Je werkt in WordPress met post-types die je de mogelijkheid geven om pagina’s aan te maken en berichten te plaatsen. Na het vullen van alle pagina’s kun je een menu aanmaken waarin je verwijst naar alle belangrijke content op de website.

Om meer functionaliteiten toe te voegen aan de website maakt WordPress gebruik van plug-ins. Deze plug-ins voegen een stukje code toe aan de website die je later in een pagina kunt oproepen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een calculator voor het berekenen van een huurprijs of een module waarmee je een webshop op kunt zetten.

Het maken van een WordPress website is dus redelijk eenvoudig. Iedereen kan gemakkelijk beginnen en een (simpele) website opzetten door gebruik te maken van een thema. Je kunt het daarna zo moeilijk maken als je wilt, door extra functionaliteiten toe te voegen en meer te doen aan het ontwerp van de website. Wil je nog een stap verder? Online is veel inspiratie te vinden en kun je gemakkelijk verder leren over de mogelijkheden van WordPress. 

Welk platform werkt het beste: Shopify, Lightspeed of WooCommerce?
Er zijn verschillende platforms waarmee je kunt beginnen met dropshipping.
Een WordPress website koppelen aan Google Analytics
Er zijn verschillende manieren om een WordPress website te koppelen aan Google Analytics.