Starten met dropshipping? Dit zijn de beste platforms

Dropshipping feature image 02

Samenvatting Artikel

Dropshipping komt steeds vaker voor onder jonge ondernemers die net starten. Dit komt omdat de kosten om in te stappen bij dropshipping vaak relatief laag zijn. Ben jij van plan met dropshipping te starten en wil je graag weten welk platform je hiervoor het best kunt gebruiken? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is dropshipping precies?

Dropshipping is een bedrijfsmodel waarbij e-commerce retailers geen goederen op voorraad houden. In plaats daarvan haalt de detailhandelaar het product bij een van zijn leveranciers na een bestelling van een klant. De leverancier laat het rechtstreeks naar de klant verzenden.

Met dit bedrijfsmodel kunnen detailhandelaren producten aanbieden tegen lagere prijzen dan ze anders zouden kunnen, omdat ze geen grote voorraden goederen hoeven aan te houden. De winkelier kan ook meer geld verdienen omdat hij niet hoeft te betalen voor het inkopen en opslaan van producten die niet worden verkocht.

Er zijn verschillende platforms waarmee je snel en gemakkelijk een webshop start. De ene is wat moeilijker en veelzijdiger dan de andere. Hieronder behandelen we de meest gebruikte en bekende.

Shopify

Shopify is momenteel een van de meest gebruikte platformen voor dropshipping. Dit komt voornamelijk doordat Shopify een heel simpel systeem is dat bijna geen onderhoud nodig heeft. Het is voor iedereen makkelijk om te gebruiken en is beschikbaar vanaf €21 per maand.

Verder kun je klanten laten afrekenen met iDeal en eventueel de voorraad beheren aan de achterkant van de website. Een nadeel is dat je vast zit aan het aanbod van Shopify, dus mocht je willen uitbreiden of veel willen aanpassen aan de functionaliteiten, wordt dat lastiger. Daar staat wel tegenover dat je zelf geen onderhoud hebt aan jouw webshop. Al het beheer ligt bij Shopify.

WordPress en WooCommerce

WordPress is momenteel het meest gebruikte CMS ter wereld. Buiten websites worden er ook heel veel webshops met WordPress gebouwd. WordPress is uit zichzelf geen systeem waarin je een webshop kunt bouwen, maar de plug-in WooCommerce brengt daar verandering in. Het voordeel van WordPress in combinatie met WooCommerce is dat je veel meer mogelijkheden hebt. Zowel met het inrichten van de webshop als de uitstraling en de functionaliteiten.

Een nadeel van WordPress en WooCommerce is dat het een stuk foutgevoeliger is en je jouw webshop zelf in beheer hebt. Je moet dus zelf alles up-to-date houden en zelf zorgen dat er geen foutjes in de webshop zitten. Zowel WordPress als WooCommerce zijn gratis te downloaden en gebruiken. Alleen voor het gebruik van iDeal wordt een kleine vergoeding gevraagd van €0,19 per betaling.

Wix eCommerce

Je kunt bij Wix iets lager instappen dan bij Shopify. De functionaliteiten die je hiervoor krijgt zijn eigenlijk vergelijkbaar. Het enige nadeel aan Wix is dat het niet goed om kan gaan met de vereisten van Google voor SEO. Dit betekent dus dat het moeilijker wordt om ervoor te zorgen dat jouw webshop goed gevonden wordt in zoekmachines. Een groot voordeel is dat je geen extra servicekosten hoeft te betalen over de verkopen, iets dat Shopify wel doet. Bij Wix moet je net zoals bij WordPress en WooCommerce 0,19 cent betalen per iDeal betaling.

Jouwweb

Jouwweb biedt ongeveer hetzelfde aan als Wix en Shopify. Het systeem werkt net wat anders, maar je kunt er hetzelfde mee bereiken. Een groot voordeel van Jouwweb is dat de klantenservice en helpdesk gewoon Nederlands zijn. Dit komt doordat Jouwweb een echt Nederlands bedrijf is.

Ze hebben een gratis versie waarbij je tijdens het inrichten van de webshop een aantal reclameblokken hebt. Het goedkoopste pakket zonder reclame is €4 per maand. Het nadeel bij dit goedkoopste pakket is dat je daar geen e-mailadres bij krijgt.

Lightspeed

Lightspeed is in vergelijking met de bovenstaande opties een stuk duurder, maar wel veelzijdiger zonder dat je extra kennis nodig hebt. Het goedkoopste pakket begint bij €49 per maand. De voordelen van Lightspeed zijn onder andere meer functionaliteiten, geen eigen onderhoud, maar automatische updates vanuit Lightspeed zelf, veel opties om jouw webshop te koppelen aan die van andere waardoor je minder administratief werk hebt en de mogelijkheid om het systeem uit te bereiden naar een fysieke winkel.

Voor echte beginners is Shopify de meest toegankelijke optie, heb je ooit eerder met WordPress gewerkt? Dan is dat een aanrader omdat je daarmee veel mogelijkheden en minder beperkingen hebt. Lightspeed is handig wanneer je de ambitie hebt om uit te bereiden en Jouwweb is een echt Nederlands bedrijf met ook een gratis versie die prima werkt in de eerste fase van jouw startup. Kies het platform dat het beste bij jou past.

Wil je meer weten over het maken van een Webshop? Lees dan snel verder.

Welk platform werkt het beste: Shopify, Lightspeed of WooCommerce?
Er zijn verschillende platforms waarmee je kunt beginnen met dropshipping.
Een WordPress website koppelen aan Google Analytics
Er zijn verschillende manieren om een WordPress website te koppelen aan Google Analytics.