Welk platform werkt het beste: Shopify, Lightspeed of WooCommerce?

Dropshipping feature image 01

Samenvatting Artikel

Er zijn verschillende platforms waarmee je kunt beginnen met een webshop. De keuze naar het beste platform is natuurlijk lastig. In dit artikel gaan we dieper in op welke voordelen het ene platform heeft ten opzichte van het andere waardoor je na het lezen van dit artikel de juiste keuze maakt.

De verschillen tussen Shopify, WooCommerce en Lightspeed

Er zijn een aantal verschillen tussen de platforms. Om goed te begrijpen wat de verschillen zijn leggen we eerst even uit wat de platforms precies inhouden:

  • Shopify is een platform waarmee je een online winkel kunt maken. Het heeft in principe alles wat nodig is om producten online te verkopen en je kunt het uiterlijk van de website hier en daar aanpassen aan de hand van Shopify thema’s.
  • WooCommerce is een plug-in waarmee je een webwinkel toe kan voegen aan jouw WordPress website. Het is een gratis programma dat voor iedereen beschikbaar is. Het verschil met Shopify is dat je veel meer mogelijkheden hebt, maar het vereist wel wat meer kennis en energie om de webshop in te richten.
  • Lightspeed is een snel en flexibel e-commerceplatform voor kleine bedrijven en startups. Het biedt alle functies die nodig zijn voor het runnen van een online winkel, waaronder productbeheer, voorraadbeheer, orderafhandeling, marketingtools, klantenondersteuning en meer.

Shopify en Lightspeed zijn echt gemaakt voor mensen die weinig kennis van websites hebben. Alle functies staan standaard voor iedereen klaar, je kunt na het invullen van de bedrijfsgegevens meteen producten toevoegen en het onderhoud wordt allemaal bij de bedrijven zelf gedaan. Daar staat wel tegenover dat je minder mogelijkheden hebt dan met WooCommerce. Met WordPress en WooCommerce ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, maar kun je ook zelf veel meer aanpassingen doen aan de uitstraling, productpagina’s en betaalpagina.

De doelgroep van elk platform

Shopify richt zich echt op de beginner die graag snel en simpel wil starten met zijn onderneming. Het is zo ingericht dat je weinig omkijken hebt naar de webshop en je volledig kunt focussen op de rest.

WooCommerce is voor de wat meer ervaren gebruiker. Om hiermee te beginnen moet je meer tijd investeren en wat meer kennis opdoen van WordPress en WooCommerce zelf. Je kunt meer aanpassen, dus het is logisch dat het meer tijd kost om dingen te vinden.

Lightspeed is net zoals Shopify bedoeld om snel te beginnen, maar Lightspeed focust zich wel echt op ondernemers met groeiambitie. Het kleinste pakket van Lightspeed is fors duurder dan die van Shopify en breidt zich snel uit naar een echt geavanceerd pakket voor grotere bedrijven met een vaste winkel en magazijn.

Het is belangrijk om voordat je een keuze maakt goed op een rijtje te hebben wat je eisen zijn voor de webshop. Zo kun je goed de voor- en nadelen van elk platform afwegen en de juiste keuze maken. Daarnaast is het de vraag hoeveel tijd je te besteden hebt aan het opzetten en hoeveel kennis je hebt over bepaalde onderwerpen.

Een WordPress website koppelen aan Google Analytics
Er zijn verschillende manieren om een WordPress website te koppelen aan Google Analytics.
Zo maak je een webshop in WordPress
Wil je beginnen met je eigen webshop, maar nog weinig kennis van WordPress en WooCommerce? Lees snel onze handleiding.