Zo maak je een webshop in WordPress

WordPress tips page feature image 01

Samenvatting Artikel

Wil je beginnen met je eigen webshop, maar nog weinig kennis van WordPress en WooCommerce? Met deze handleiding weet je direct wat je nodig hebt en kun je zo je webshop opzetten.

Stap 1 – Een actieve installatie van WordPress

Om te beginnen heb je een actieve installatie van WordPress nodig. Mocht je dit nog niet hebben verwijzen we je door naar het artikel: Hoe kun je een WordPress website opzetten? Dit artikel neemt je mee door de stappen die je moet nemen om te starten met WordPress.

Stap 2 – Het installeren van WooCommerce

WooCommerce is een gratis plug-in waarmee je een WordPress website kunt uitbreiden naar een webshop. Je kunt deze plug-in toevoegen door in het menu aan de linkerkant te gaan naar Plugins en te klikken op Nieuwe plugin. In de balk rechtsboven kun je zoeken naar WooCommerce, waarna je deze kunt installeren en activeren.

We raden je aan om voordat je verder gaat het installatieproces van WooCommerce te volgen. Zij vullen dan jouw winkel in met de gegevens die je achterlaat. Denk daarbij aan het soort producten, verzendkosten, categorieën en algemene bedrijfsinformatie.

Stap 3 – Een thema kiezen

Voor de uitstraling van jouw nieuwe website kun je het beste gebruik maken van een bestaand thema. Een thema kun je gemakkelijk online aanschaffen, maar er zijn ook honderden gratis thema’s beschikbaar via WordPress zelf.

Een thema toevoegen doe je door in het menu te gaan naar Weergave en te klikken op Thema’s. Vervolgens kun je door te klikken op Nieuwe toevoegen een thema zoeken. Gebruik hiervoor zoekwoorden die het woord webshop bevatten. Het kan anders voorkomen dat je een thema uitkiest dat niet wordt ondersteund voor een webshop.

Stap 4 – Productpagina’s opmaken

Standaard heeft het thema al een productpagina, maar je kunt door in het menu te klikken op Pagina’s de bestaande pagina’s bekijken en aanpassen. Door te zoeken naar de productpagina of productpage kun je deze naar wens aanpassen. Vaak kun je dingen zoals lettertypes en kleuren aanpassen via de instellingen van het thema. In dat geval raden we je af dingen aan te passen op de productpagina zelf.

Je kunt de thema instellingen vinden onder Weergave > Customizer. Hier krijg je de optie om dingen aan te passen die vervolgens gelden voor jouw hele webshop.

Stap 5 – Producten toevoegen

De volgende stap is het toevoegen van producten aan het assortiment. Dit kun je doen door te klikken op Producten en Nieuw toevoegen. Vul als eerste de naam van je product toe en zoek een leuke afbeelding uit. Helemaal onderaan de pagina kun je vervolgens de prijs en voorraad toevoegen. Je kunt ook kortingen en verzendkosten toekennen aan producten.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een korte- en lange productbeschrijving in te vullen. De korte productomschrijving wordt rechts naast de afbeelding van jouw artikel weergegeven. Dit is een goede plek voor een korte overtuigende tekst. De lange beschrijving staat helemaal onderaan de pagina. Hier kun je bijvoorbeeld de ingrediënten kwijt.

Stap 6 – Bestellingen en betalingen beheren

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: betalingen in WordPress en WooCommerce. Hiervoor heb je een extra programma nodig die de betalingen verwerkt. Er zijn verschillende opties met verschillende voordelen en prijzen. De meest gebruikte is Mollie. Vanuit WooCommerce kun je heel gemakkelijk een connectie met Mollie maken via de betalingsinstellingen. Kies in het menu WooCommerce

Met bovenstaande zes stappen maak je een webshop in WordPress. Vergeet niet dat er veel informatie op het internet te vinden is over WordPress en WooCommerce. Wanneer je ergens tegenaan loopt, is het altijd verstandig even op het internet te zoeken. Wil je meer weten over starten met dropshipping? Lees dan snel verder.

Welk platform werkt het beste: Shopify, Lightspeed of WooCommerce?
Er zijn verschillende platforms waarmee je kunt beginnen met dropshipping.
Een WordPress website koppelen aan Google Analytics
Er zijn verschillende manieren om een WordPress website te koppelen aan Google Analytics.